Transportul de medicamente este o parte extrem de importanta dintr-un lant logistic, produsele transportate fiind destinate consumului uman. Asadar, este necesar sa existe un control exhaustiv al lantului de distributie pentru fi siguri de faptul ca medicamentele ajung la in conditii perfecte. Vei afla din acest articol ce presupune transportul medicamentelor, care sunt conditiile de transport pentru acestea, precum si alte informatii importante pentru acest proces.
Cuprins:
Transportul de medicamente: ce presupune si legislatia europeana dedicata
Conditii de transport pentru medicamente
Procedura de transport a medicamentelor
1. Transportul de medicamente: ce presupune si legislatia dedicata
Manipularea si transportul de medicamente presupune cerinte speciale pe care un producator de produse farmaceutice le poate solicita partenerului logistic. Atunci cand o firma de transport primeste o solicitare din domeniul farmaceutic este esential sa asigure cele mai bune conditii pentru siguranta, trasabililitatea sau mentinerea temperaturii.
Fie ca este vorba de un transport national sau de un transport international, aceasta categorie de marfa necesita o atentie speciala. De altfel, fiind un sector in continua crestere si cu o dinamica specifica, este esential pentru orice companie de transport sa ofere cele mai bune conditii pentru producatori.
La nivel european, exista o legislatie dedicata transportului de medicamente – Directiva Europeana 92/25/CEE din 31 martie 1992, precum si o varianta actualizata a documentului: Directiva 2001/83/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 6 noiembrie 2001 de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman. La nivel national, exista Agentia Nationala a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.
2. Conditii de transport pentru medicamente
Ca si in cazul produselor alimentare, produsele de sanatate sunt supuse unor reguli stricte de siguranta in ceea ce priveste depozitarea, transportul, livrarea etc. Prin urmare, acestea nu trebuie supuse la temperaturi prea ridicate sau prea scazute, deoarece caracteristicile lor chimice pot fi modificate si nu mai sunt eficiente asupra organismului in caz de boala.
Fara indoiala, temperatura este una dintre cele mai importante conditii speciale de transport. Transportul frigorific presupune o temperatura controlata care garanteaza buna functionare a acestora, indiferent de conditiile meteo din afara vehiculului, vara si iarna deopotriva. In general, transportul farmaceuticelor este impartit in 3 niveluri de temperatura: sub 20 grade Celsius, peste 2 grade Celsius (pana la +8°C) si intre 15 si 25 grade Celsius. Vehiculele utilizate pentru distributie trebuie sa fie perfect etansate pentru a proteja produsele de riscurile de vreme si afectarea temperaturii necesare.
O alta conditie de baza este asigurarea igienei din cauza riscului de contaminare. Astfel, un transportator profesionist va acorda atentie atat curateniei vehiculului, cat si spatiilor de tranzit sau depozitare, acolo unde este cazul. Este interzis transportul produselor farmaceutice cu produse incompatibile, de exemplu produse alimentare neambalate sau carne neprocesata. Fara indoiala, transportul dedicat acestei categorii de produse este obligatoriu.
De asemenea, este important de precizat ca acest tip de produse farmaceutice pot fi fragile sau casabile (fiole de vaccin, de exemplu). Tocmai de aceea, livratorul trebuie sa manipuleze coletele respectand instructiunile producatorului. In acest sens, un partener logistic experimentat in transport de clasa ADR este o alegere inspirata.
3. Procedura de transport a medicamentelor
Produsele farmaceutice, fie ca sunt medicamente, vaccinuri sau produse biotehnologice, sunt produse deosebit de delicate care necesita un tratament specific pentru a se asigura ca ajung la destinatar in stare perfecta. Transportul in conditii precare de pastrare si calitatile chimice ale produselor farmaceutice pot fi alterate, in detrimentul sanatatii pacientului.
Acesta este motivul pentru care autoritatile sanitare au adoptat o serie de reguli pe care companiile farmaceutice si furnizorii lor de transport trebuie sa le respecte cu strictete. Transportul medicamentelor (sau produselor termosensibile) este o adevarata provocare. Nerespectarea conditiilor corecte de transport poate duce la refuzul marfurilor in cazul livrarii neconforme si poate duce la pierderi financiare semnificative.
Alegerea unei companii de transport responsabil, cu experienta in transporturile speciale, se va dovedi a fi cea mai buna decizie pentru orice producator de medicamente sau produse farmaceutice.
Sursa foto: Pixabay.com.