Ce inseamna sofer profesionist - GHID pentru obtinerea calificarii,
Categorie 1

Ce inseamna sofer profesionist - GHID pentru obtinerea calificarii

15 dec, 2022
Postat de: Admin Maritec

Printre meseriile aflate la mare cautare in Romania se numara si cea de sofer profesionist, deoarece castigurile financiare pot fi insemnate, iar practicarea meseriei poate sa aduca si alte avantaje. In ultimii ani tot mai multi soferi din tara aleg sa devina profesionisti, transformand pasiunea pentru masini intr-o sursa de venit constanta, care sa permita o viata decenta pentru ei si familiile lor. Obtinerea acestui statut presupune trecerea printr-o serie de cursuri ce se finalizeaza cu atestatul de sofer profesionist, dar in acelasi timp necesita anumite calitati pe care nu orice persoana le are. 

 

In articolul de mai jos vei afla ce presupune meseria de sofer profesionist, care sunt calitatile necesare desfasurarii corespunzatoare a unui astfel de job si care sunt principalele domenii unde o astfel de calificare este utila. De asemenea, vei descoperi care sunt actele necesare si modalitatea de obtinere a lor si vei cunoaste care sunt avantajele si dezavantajele meseriei de sofer profesionist. 

 

Cuprins:

1. Ce inseamna sa fii sofer profesionist

1.1. Ce presupune meseria de sofer profesionist

1.2. Calitatile unui sofer profesionist

1.3. Domenii in care este nevoie de soferi profesionisti

2. Ce acte sunt necesare pentru angajarea ca sofer profesionist

2.1. Obtinerea permisului de conducere pentru profesionisti

2.2. Cursuri de formare profesionala pentru soferi profesionisti

3. Avantajele si dezavantajele meseriei de sofer profesionist

 

1. Ce inseamna sa fii sofer profesionist

 

O definitie a meseriei de sofer profesionist poate fi vazuta din doua puncte de vedere. In primul rand, exista definitia legala, care spune ca un sofer profesionist este acea persoana care de pe urma sofatului castiga un salariu. In al doilea rand, soferul profesionist este considerat ca un conducator auto cu experienta, care detine permis de conducere pentru mai multe categorii, ce ii permit sa sofeze pe masini de mare tonaj chiar. 

 

1.1. Ce presupune meseria de sofer profesionist

 

 

Un sofer profesionist este acea persoana care-si desfasoara munca la volanul unui automobil in diferite domenii. Cei mai multi dintre acesti angajati sunt conducatori de tiruri care fac transport national si transport international de marfa, dar in aceasta categorie sunt inclusi si soferii implicati in transportul de persoane, cum ar fi soferii de autobuz, taximetristii si chiar cei implicati in firmele de ridesharing. 

 

Munca de sofer profesionist poate parea una usoara pentru soferii amatori care, de obicei, conduc cateva zeci de minute pe zi si doar in anumite instante fac cate un drum mai lung. In realitate practicarea soferiei in mod profesionist este o munca dificila, pentru ca presupune un program de munca complicat, cu limitari in ceea ce priveste perioada de condus si pauzele de odihna, cu multe provocari fizice si chiar cu existenta unor riscuri la adresa sigurantei automobilului si a soferului. 

 

De foarte multe ori, un sofer profesionist este plecat de acasa perioade lungi, aici fiind vorba despre cei implicati in transporturile internationale din interiorul Uniunii Europene. O astfel de deplasare poate sa insemne saptamani intregi departe de cei dragi, acest element trebuind sa fie luat in considerare de cei care ar dori sa transforme pasiunea pentru sofat intr-o meserie. 

 

1.2. Calitatile unui sofer profesionist

 

 

Nu orice conducator auto poate deveni sofer profesionist, dovada fiind numeroase posturi disponibile in domeniu, desi numarul detinatorilor de permise de categoria necesara este mare. Printre aptitudinile si calitatile necesare practicarii sofatului profesionist se numara:

 

Un sofer profesionist bun trebuie sa aiba o stare de sanatate buna si o forma fizica excelenta. In special in cazul calatoriilor lungi, oboseala este mai mereu prezenta, iar persoanele care nu pot sta ore intregi la volan fara a-si pierde indemanarea nu au ce cauta in acest domeniu;

 

Soferii profesionisti trebuie sa aiba o serie de cunostinte care sa-i ajute in desfasurarea activitatii. Utile in acest sens sunt cunostintele de limba straina, engleza fiind o limba vorbita in toate tarile Europei, cunostintele de mecanica elementara, pentru ca, uneori, sunt necesare interventii rapide pentru a face drumul in siguranta, cunostinte de prim ajutor etc.;

 

Rezistenta la stres este esentiala, deoarece aceasta caracteristica a vietii moderne este prezenta din plin in domeniul sofatului profesionist. Persoanele care nu au increderea necesara si capacitatea de a se calma in situatii extreme nu ar trebui sa se gandeasca sa se apuce de o astfel de meserie;

 

Indemanarea fizica are si ea importanta proprie. Conducerea unui automobil cu lungime si greutate presupune existenta unor calitati in acest sens, superioare simplilor soferi de autoturisme. De multe ori soferii profesionisti trebuie sa-si duca masinile pe drumuri inguste, printre obstacole numeroase, acolo unde singura sansa este existenta unei indemanari speciale;

 

Rapiditatea in gandire poate sa faca diferenta intre un parcurs in siguranta si un accident. In trafic orice secunda conteaza;

 

Gandirea in perspectiva si reflexele rapide sunt si ele aptitudini care contribuie din plin la practicarea corespunzatoare a meseriei de sofer profesionisti.

 

1.3. Domenii in care este nevoie de soferi profesionisti

 

 

Desi soferii profesionisti sunt prezenti in mai toate domeniile economice din Romania, munca lor este una decisiva in cateva dintre ele, atat prin importanta in desfasurarea ei, cat si prin banii ce pot fi castigati de patroni si de conducatorii auto angajati. Cei mai multi soferi profesionisti sunt cei ce lucreaza la firmele de transport romanesti sau internationale, numarul lor fiind de cateva zeci de mii. 

 

Soferii implicati in aceasta activitate, precum si cei care doresc sa ocupe un loc de munca de acest gen, trebuie sa stie ca vor avea de facut o gama larga de activitati, cum ar fi transportul de tip grupaj, transportul frigorific, transportul agabaritic (ce implica incarcaturi de mari dimensiuni) si transporturi din clasa ADR (marfuri periculoase pentru om si mediul inconjurator. 

 

Un alt domeniu in care soferii profesionisti au un impact major este agricultura, activitate in care, in ultima vreme, din ce in ce mai mult munca manuala a fost inlocuita de masini (tractoare, combine, utilaje specializate). Numerosi soferi profesionisti sunt angajati si in transportul de persoane, atat ca soferi de autobuz si autocar, cat si ca soferi ce lucreaza in taximetrie.  

 

2. Ce acte sunt necesare pentru angajarea ca sofer profesionist

 

A fi sofer profesionist inseamna o mare responsabilitate fata de patronul care angajeaza si fata de ceilalti participanti la trafic. Avand in vedere aceste elemente, soferii profesionisti trebuie sa treaca printr-o activitate de obtinere a unui permis de conducere special si a unui atestat profesional, care sa demonstreze detinerea unor cunostinte si competente ce permit ca aceasta munca sa fie realizata in siguranta. 

 

2.1. Obtinerea permisului de conducere pentru profesionisti

 

Cei care se intreaba cum ar putea deveni soferi profesionisti trebuie sa stie ca este necesara, in primul rand, obtinerea permisului de conducere. Desi este posibil ca si cei care au permis de conducere de categoria B sa fie angajati ca profesionisti, lipsa unor permise de alta categorie limiteaza locurile de munca ce pot fi obtinute. Majoritatea angajatorilor au ca cerinta obtinerea permisului de conducere de categoria C, C+E si D.

 

Aceste categorii dau voie soferilor auto sa conduca masini de mare tonaj (camioane, tiruri, ansamble cu remorca) si masini care transporta pasageri. In al doilea rand, exista si o limita de varsta de la care conducatorii auto pot lucra in transportul de marfuri si de pasageri. Desi legea permite obtinerea la varsta de 18 ani a categoriilor mai sus mentionate, tinerii nu pot lucra ca profesionisti inainte de implinirea varstei de 21 de ani pentru categoria C sau 23 de ani pentru categoria D decat pe linii obisnuite, de pana la 50 de km lungime. 

 

2.2. Cursuri de formare profesionala pentru soferi profesionisti

 

O conditie obligatorie pentru ocuparea unui post de munca de acest fel este sa se treaca printr-un curs care se finalizeaza cu eliberarea unui certificat de calificare. Inscrierea la aceste cursuri presupune indeplinirea unor conditii de catre aspiranti: varsta de minim 21 de ani, detinerea unui permis de conducere de 2 ani, lipsa accidentelor soldate cu victime din vina sa, sa nu aiba suspendat dreptul de a conduce din cauza bauturilor alcoolice sau a drogurilor. 

 

De regula, cursurile de formare profesionala pot fi efectuate la firme specializate, majoritatea scolilor de soferi oferind si aceasta optiune. Durata acestor cursuri este de aproximativ 35 de ore. Documentele necesare la inscrierea la cursurile de formare profesionala sunt urmatoarele:

 

o cerere tip de inscriere;

un contract de pregatire profesionala;

copie dupa permisul de conducere si dupa actul de identitate. 

 

Soferii care vor sa lucreze ca taximetristi au nevoie si de cateva documente suplimentare:

 

cazierul auto;

certificatul de cazier judiciar;

fisa medicala;

avizul psihologic;

copie atestat de taxi.

 

Acest atestat are o valabilitate limitata, la fiecare 5 ani soferii profesionisti trebuind sa treaca printr-un nou stagiu de pregatire. 

 

3. Avantajele si dezavantajele meseriei de sofer profesionist

 

Meseria de sofer profesionist este una la care viseaza foarte multi tineri din Romania, datorita numeroaselor avantaje pe care le pot obtine prin practicarea ei. Este adevarat ca principalul stimulent este cel financiar, salariile in acest domeniu fiind mult peste media nationala. Mai ales in cazul transporturilor intracomunitare, unde exista reguli cu privire la salariul minim pe care soferii trebuie sa-l primeasca, salariile lunare pot fi de nivelul catorva mii de euro. Chiar si in transporturile interne profesionistii sunt remunerati cu sume sensibil mai mari decat daca ar lucra in alte domenii de activitate.

 

In afara avantajelor financiare, profesionistii se pot bucura si de alte beneficii:

 

Pot vizita gratuit numeroasele zone din tara si din Uniunea Europeana in timpul realizarii traseelor. In special in cazul transporturilor intracomunitare exista soferi care au vazut aproape toate tarile din Uniunea Europeana fara sa cheltuiasca bani. Acest element este cu atat mai atractiv, cu cat in timpul calatoriilor exista perioade de pauza, de exemplu intre incarcare si descarcare, timp in care pot fi vizitate monumente istorice si alte obiective turistice;

 

Programul soferilor profesionisti, mai ales a celor ce lucreaza in transportul de marfa este destul de flexibil. De cele mai multe ori, soferii isi pot alege cursele atunci cand sunt dispusi, ceea ce este un avantaj pentru persoanele care doresc sa petreaca timp cu familia;

 

Placerea de a conduce este in acest caz satisfacuta cu prisosinta. Camioanele moderne sunt dotate cu tehnologii care ofera un confort maxim, facand din sofat o activitate placuta. Multi soferi pot asculta muzica sau audiobook-uri in timpul calatoriilor, imbinand utilul cu placutul.

 

Persoanele care doresc sa patrunda in acest domeniu trebuie sa stie ca exista si cateva neajunsuri ale practicarii acestei meserii. De multe ori calatoriile sunt foarte lungi, ceea ce inseamna perioade de timp departe de casa si de cei dragi. Multi soferi de tir isi vad familia o data pe luna, pentru cateva zile, apoi trebuie sa plece intr-o noua cursa pentru a obtine venitul necesar intretinerii familiei. Un alt neajuns este legat de faptul ca in multe cazuri soferii trebuie sa petreaca in cabina un numar impresionant de ore, ceea ce poate afecta atat starea fizica a organismului, cat si psihicul. 

 

Aceasta meserie nu este ferita de riscuri. Pericolul aparitiei unor accidente si a unor incidente prin locurile in care se fac opriri este sporit. Este adevarat ca soferii fac parte dintr-o comunitate cu legaturi foarte stranse, dar au existat cazuri in care s-au petrecut fapte cu urmari grave. 

 

Exista cateva precautii pe care soferii cu experienta le impartasesc pentru a-i ajuta pe incepatori:

 

Respectarea intocmai a perioadelor de odihna, nu doar de frica amenzilor, ci si ca o metoda excelenta de pastrare a atentiei sporite la volan;

Respectarea intocmai a regulilor de circulatie (unii soferi considera ca regulile impun limite, cand, de fapt, ele au fost realizate pentru a proteja pe toti participantii la trafic;

Inainte de orice cursa automobilul trebuie sa fie inspectat din punct de vedere tehnic, pentru a identifica daca exista sau nu probleme;

Distanta de siguranta fata de vehiculul din fata trebuie pastrata in orice imprejurare. 



 

In concluzie, meseria de sofer profesionist este una dintre cele mai ravnite datorita veniturilor mari. Persoanele care vor sa intre in aceasta lume trebuie sa stie ce aptitudini sunt necesare si care sunt documentele si atestatele ce trebuie sa fie obtinute pentru a se putea angaja. 

 

Surse foto:

unsplash.com

 

Te-ar putea interesa si
Elementele contractului de asigurare: cum sa iti protejezi marfurile transportate national si international
Categorie 1
Daca ai o firma pentru care transportul de marfuri este o activitate constanta atunci stii cat este de imp
Detalii
26 sep, 2022
Transportul agabaritic - operatiune speciala de transport marfuri rutiere
Categorie 1
Transportul agabaritic este o operatiune complicata care solicita implicarea unor transportatori cu experi
Detalii
11 oct, 2022
Dimensiunile europaletilor si ale altor tipuri de paleti folositi in domeniul logisticii si al transporturilor de marfuri
Categorie 1
Paletii, in general, si europaletii, in mod special pe continentul european, sunt azi un standard al trans
Detalii
12 oct, 2022
Tipuri de marfa - Informatii utile pentru agentii economici
Categorie 1
Transportul rutier de marfuri este considerat a fi coloana vertebrala a economiei moderne. Firmele de dife
Detalii
13 oct, 2022
Tahograf – ce este, cum se foloseste si de ce soferii de camion trebuie sa il aiba
Categorie 1
Sa fii sofer de camion nu este o munca usoara. Pe langa faptul ca trebuie sa ai grija de incarcatura, sa o
Detalii
02 nov, 2022
Descărcarea din gestiune a mărfii: iată ce trebuie să știi
Categorie 1
În domeniul economic, stocurile reprezintă acea cantitate de produse, bunuri, materie primă, existen
Detalii
29 nov, 2022
Tipuri de camioane: câte categorii există și pentru ce tip de transport este destinat fiecare
Categorie 1
Domeniul transporturilor rutiere de marfă a cunoscut o mare dezvoltare în ultimul deceniu, datorită
Detalii
05 dec, 2022
Lungimea tirului si alte detalii importante pe care trebuie sa le cunosti acesta?
Categorie 1
Transportul cu tir (camion) este o modalitate terestra folosita pentru mărfuri sau persoane. In cazul serv
Detalii
07 dec, 2022
Clasificarea marfurilor periculoase in transportul rutier – informatii esentiale pentru afacerea ta
Categorie 1
Marfurile periculoase sunt materiale sau articole cu proprietati periculoase care, daca nu sunt controlate
Detalii
12 dec, 2022
Manipularea marfii: ce inseamna si ce echipamente se folosesc
Categorie 1
In domeniul logisticii, depozitarea este un termen usor de inteles, dar manipularea marfurilor poate fi ma
Detalii
14 dec, 2022
Transportul de medicamente: informatii utile pentru acest tip de transport special
Categorie 1
Transportul de medicamente este o parte extrem de importanta dintr-un lant logistic, produsele transportat
Detalii
05 ian, 2023
Ce acte sunt necesare pentru transportul international de marfa?
Categorie 1
  In cazul în care esti in cautarea unei firme ce presteaza servicii de transport international,
Detalii
09 ian, 2023
Licenta de transport marfa: cum se obtine, acte necesare si taxe pentru acordarea acestui document esential
Categorie 1
Licenta de transport pentru marfa este un document esential pentru orice firma care desfasoara activitati
Detalii
24 ian, 2023
Transportul autoturismelor din strainatate - Informatii utile pentru persoane fizice si juridice
Categorie 1
Piata auto din Romania este una foarte dinamica, atat in ceea ce priveste achizitionarea de autoturisme no
Detalii
27 ian, 2023
Instruirea soferilor si importanta acesteia intr-o companie
Categorie 1
In industria transporturilor, instruirea soferilor reprezinta un aspect important si un instrument puterni
Detalii
31 ian, 2023
Transportul produselor radioactive: ce presupune aceasta responsabilitate?
Categorie 1
Transportul produselor radioactive reprezinta unul dintre cele mai importante servicii din zona logistica.
Detalii
03 feb, 2023
Transportul marfurilor lichide in siguranta: de ce trebuie sa tii cont?
Categorie 1
Transportul marfurilor lichide este o activitate tot mai intalnita si solicitata caselor de expeditie. La
Detalii
06 feb, 2023
Transportul alimentelor - o parte integranta a sistemului alimentar modern
Categorie 1
Comertul international a crescut foarte mult in ultimele cateva decenii, iar alimentele calatoresc in oric
Detalii
07 feb, 2023
Dispecer transport atributii - iata care sunt cerintele unui astfel de job
Categorie 1
O pozitie in cadrul unui de departament de dispecerat pentru transport poate fi un job solicitant, cu mult
Detalii
08 feb, 2023
Oboseala la volan: care sunt cauzele, riscurile si masurile de prevenire pe care soferii le pot aplica pentru a nu deveni un pericol pe sosea
Categorie 1
Cand vine vorba de siguranta rutiera, oboseala la volan poate reprezenta un pericol semnificativ. Condusul
Detalii
16 aug, 2023
Reducerea costurilor – tot ce trebuie sa stii pentru a-ti aduce afacerea pe profit
Categorie 1
In peisajul de afaceri extrem de competitiv de astazi, companiile cauta in mod constant modalitati de a im
Detalii
21 aug, 2023
Avantaje si dezavantaje ale transportului rutier – sfaturi si recomandari pentru a-ti eficientiza livrarea produselor
Categorie 1
Transportul rutier reprezinta una dintre cele mai comune mijloace de miscare a bunurilor si persoanelor in
Detalii
25 sep, 2023
Diferenta dintre remorca si semiremorca - Ce tipuri de marfuri poate transporta fiecare vehicul
Categorie 1
Remorca si semiremorca sunt vehicule utilitare care se folosesc la nivel global, in domeniul transporturil
Detalii
16 nov, 2023
Obiecte interzise in colete internationale & lista obiectelor interzise la expedierea coletelor - ce nu poti trimite peste granita prin serviciile de curierat
Categorie 1
In era globalizarii, expedierea coletelor si a marfurilor dintr-o tara in alta a devenit o activitate obis
Detalii
30 nov, 2023
Condus noaptea - sfaturi pentru a conduce in siguranta si informatii utile despre transportul de marfuri
Categorie 1
Condusul pe timp de noapte poate oferi experiente unice si memorabile, dar aduce cu sine si provocari semn
Detalii
06 dec, 2023
Returnare produse - Ce spune legislatia despre dreptul consumatorului de a returna un produs
Categorie 1
Comertul online reprezinta un pilon de baza pentru economia globala. In ultimii ani, a capatat o deosebita
Detalii
29 dec, 2023

Acest site foloseşte cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Detalii aici De acord