Domeniul transporturilor rutiere de marfă a cunoscut o mare dezvoltare în ultimul deceniu, datorită creșterii accelerate de consum, pe toate nivele economiei, atât la nivel național, cât și la nivel internațional. În funcție de tipul de marfă transportat, se diferențiază mai multe tipuri de camioane. Află din acest articol care sunt acestea, pentru ce tip de transport sunt utilizate și care sunt caracteristicile lor principale.
Cuprins
Tipuri de camioane - în ce industrii este necesar transportul cu camioane?
Care sunt principalele tipuri de camioane?
1. Tipuri de camioane - în ce industrii este necesar transportul cu camioane?
Fie că vorbim despre autoturisme, diverse mașinării, echipamente, animale sau pur și simplu produse alimentare, dacă acestea trebuie să ajungă din punctul A în punctul B, cel mai probabil va fi necesar transportul rutier cu unul dintre aceste tipuri de camioane. În rândurile ce urmează vom detalia câte puțin despre câte tipuri de camioane există și ce tip de marfă se recomandă a fi transportat cu fiecare.
2. Care sunt principalele tipuri de camioane?
Camioanele sunt cele mai utilizate mijloace de transport terestru a mărfurilor, datorită siguranței cu care se livrează produselor. În funcție de tipul de marfă pe care o poate transporta, se diferențiază 4 tipuri de camioane:
Camioane cu prelată
Sunt cele mai des întâlnite camioane pe rutele de transport, având dimensiuni variate și putând să transporte o gamă largă de produse. Ca greutate de încărcare, există camioane cu prelată care suportă 1,5t, dar există și camioane ce suportă peste 22t de marfă. Marele avantaj al acestui tip de camion este legat de faptul că, datorită prelatei, marfa poate fi încărcată și prin lateralele camionului sau pe deasupra. Acest tip de camioane poate fi agreat pentru transportul mărfurilor periculoase, fiind astfel nevoie ca acestea să fie dotate cu trusa de urgență conform ADR.
Aceste camioane sunt utilizate atât pentru transport intern, național, cât și pentru transport internațional. De asemenea, unele tipuri de camioane cu prelată, cum ar fi cele cu greutate de încărcare de 22t, pot fi folosite atât pentru FTL ( Full truck load), care presupune ocuparea integrală a unui camion cu marfa unui singur client, cât și pentru LTL (Less than truck load), denumit și transport de grupaj și care reprezintă închirierea doar a unui anumit segment dintr-un camion, astfel că acesta va transporta marfa mai multor clienți.
Camioane frigorifice
Camioanele frigorifice se folosesc la transportul național sau internațional al acelor mărfuri sau produse ce au nevoie de o temperatură constantă și controlabilă, având un grad crescut de perisabilitate. Aici vorbim în principal despre produse alimentare, dar și produse farmaceutice, flori sau orice alte produse sensibile la variațiile de temperatură. La fel ca și cele cu prelată, camioanele frigorifice pot avea mai multe capacități, începând de la 1,55t până la 20-21t. Caracteristica principală a acestor camioane, ceea ce le permite transportul frigorific în siguranță a mărfii, este reprezentată de realizarea pereților dintr-un material izolant termic, care să nu permită schimbul de căldură cu mediul exterior. Există două tipuri de transport frigorific: cu refrigerare, pentru produse proaspete, unde temperatura este menținută constantă într-un anumit interval, pe toată durata transportului și transport frigorific cu congelare, pentru produsele ce au nevoie de temperaturi negative, în intervalul -18/-20 grade Celsius.
Camioanele agabaritice
Prin definiție, “agabaritic” reprezintă caracteristica unui obiect de a depăși un gabarit sau un standard de dimensiune sau greutate. Astfel, camioanele agabaritice realizează transportul mărfurilor ce depășesc greutatea aproximativă de 20 tone, pe care o pot transporta și celelalte tipuri de camioane. Aceste camioane poartă denumirea de “trailere” și sunt formate din mai multe osii, în funcție de care se decide greutatea de încărcare. Există două tipuri de trailere agabaritice: extensibile pe lățime și/sau lungime, care se pot folosi de exemplu, pentru transport auto de vehicule noi sau rulate, pentru transportul utilajelor agricole sau a celor folosite în industria construcțiilor, precum excavatoare, vole sau foreze industriale. Al doilea tip de trailer agabaritic este cel denumit “low-bed”, cu podeaua apropiată de sol.
Camioane de volum mic
Cel mai adesea, se apelează la aceste camioane atunci când este necesar transportul rapid de mărfuri, dintr-un punct în altul. Sunt camioane de dimensiuni reduse, ce pot încărca până la 3,5 tone de marfă. La fel ca și camioanele cu prelată, pot fi utilizate în sistem FTL sau LTL.
Acestea fiind spuse, sperăm că articolul nostru a fost lămuritor și te-a ajutat să îți faci o idee despre ce tip de camion ai nevoie pentru transportul mărfii tale. Dacă lucrurile nu sunt încă suficient de clare, nu ezita să apelezi la un specialist în domeniu, cu care să iei cea mai bună decizie, pentru ca produsele tale să ajungă la timp și în siguranță la destinație.
Sursa foto: Pexels.com.