In industria transporturilor, instruirea soferilor reprezinta un aspect important si un instrument puternic pentru companii. Acest lucru presupune o buna intelegere a vehiculului si a capacitatilor sale, in vederea obtinerii unei productivitati mai mari, a unui consum redus de combustibil, dar si in vederea reducerii riscului de accidente rutiere. Meseria de sofer nu este usoara si, pentru a fi facuta in bune conditii, sunt necesare calificari in domeniu, dar si o instruire periodica a soferilor, care sa asigure un condus rentabil si in deplina siguranta atat pentru pasageri, cat si pentru autoturism sau marfuri.
Cuprins:
Instruirea soferilor si rolul ei intr-o companie
Instruirea periodica a soferilor - ce trebuie sa cuprinda?
1. Instruirea soferilor si rolul ei intr-o companie
Mentinerea personalului in deplina siguranta pe sosele ar trebui sa fie o preocupare pentru multe companii. Pe termen lung, instruirea soferilor aduce o multime de beneficii:
Reducerea cheltuielilor flotei din cauza reparatiilor inutile;
Reducerea timpului in care vehiculele se afla in afara drumului;
Cresterea productivitatii prin reducerea consumabilelor pentru combustibil;
Mentinerea soferilor si a celorlalti participanti la trafic in siguranta.
Instruirea soferilor in companii este foarte importanta si aduce beneficii atat afacerii, cat si comunitatii, prin mentinerea drumurilor cat mai sigure posibil. Instruirea este conceputa pentru a-i invata pe soferi cele mai importante aspecte ale operarii in siguranta ale vehiculelor si ii ajuta sa inteleaga mai bine regulile de circulatie si, in final, sa ia decizii mai bune la volan.
Pentru ca industria transporturilor este in plina evolutie, instruirea soferilor capata si mai multa importanta, mai ales pentru a intelege mai bine noile sisteme si dotarile vehiculelor grele pe care le conduc. Acest lucru este util mai ales atunci cand ai o casa de expeditii care trebuie sa garanteze ca marfa ajunge in deplina siguranta si rapid la destinatie. In acest fel, se poate asigura eficienta si optimizarea operatiunilor in ceea ce priveste timpul alocat, consumul de carburant si costul total de utilizare al masinii.
Fie ca este vorba de soferi angajati sau colaboratori tractionisti cu experienta, instruirea periodica contribuie la deprinderea unui stil de condus profesionist.
2. Instruirea periodica a soferilor - ce trebuie sa cuprinda?
Pentru a indeplini asa cum trebuie sarcinile si indatoririle, este important ca soferii sa fie competenti din toate punctele de vedere. Acest lucru necesita o perioada de formare initiala, precum si o perfectionare continua pe tot parcursul activitatii lor intr-o companie.
In domeniul conducerii auto, formarea personalului trebuie sa se desfasoare in mod regulat. Pe langa sesiunile de formare si familiarizare cu vehiculele, comenzile acestora si caracteristicile de siguranta, este necesara si o instruire periodica a soferilor, care ar trebui sa includa:
Instruire legata de legislatie si activitatea de transport - legislatia din industria transporturilor a devenit din ce in ce mai complexa. De aceea, este necesara o instruire regulata care sa explice cat mai clar care este rolul soferului si cum se poate asigura ca va conduce in deplina siguranta prin respectarea timpilor de condus.
Instruirea legata de condusul eficient - prin formare, soferii pot invata cum sa conduca, astfel incat sa obtina eficienta in ceea ce priveste consumul de combustibil si cum sa aiba grija de masina din punct de vedere mecanic, astfel incat reparatiile sa fie reduse la minimul necesar.
Formarea legata de siguranta - condusul in conditii de siguranta este foarte important pentru orice sofer, indiferent de masina pe care o detine sau pe care o foloseste in interes de serviciu. Acest lucru este un element vital si pentru companie, pentru ca reduce riscul de vatamare corporala a conducatorilor auto sau a celorlalti participanti la trafic. In plus, evitarea accidentelor presupune si reducerea timpilor neplanificati de nefunctionare a autovehiculelor.
Instruirea soferilor in ceea ce priveste sanatatea si primul ajutor - pe langa rolul de formare a unor bune obiceiuri de condus, instruirea soferilor presupune cursuri de prim ajutor, pentru deprinderea unor abilitati si oferirea de ajutor in caz de accidente, rani, vatamare corporala sau masuri de resuscitare.
Instruirea soferilor in companii are o importanta cruciala atat din punct de vedere al sigurantei, cat si in ceea ce priveste productivitatea. In acest fel, vor fi evitate reparatiile inutile datorate unui comportament de conducere necorespunzator, va fi redus riscul de accidente in trafic si se va asigura o crestere a productivitatii, printr-un condus eficient din punct de vedere al consumului de combustibil.
Sursa foto: pixabay.com