Paletii, in general, si europaletii, in mod special pe continentul european, sunt azi un standard al transporturilor de marfuri si al operatiunilor logistice care fac parte din lanturile de aprovizionare ale economiei globale.
Chiar daca sunt trecuti de multe ori cu vederea din perspectiva importantei avute in ansamblul operatiunilor de transport international, de transport national, de manipulare si de depozitare a marfurilor, europaletii si paletii de alte dimensiuni joaca un rol crucial in cresterea gradului de eficienta si de reducere a costurilor, de optimizare a spatiului in toate aceste importante ramuri ale unei economii.
Iata de ce, in acest articol, vei afla cateva detalii interesante despre dimensiunile europaletilor standard si despre dimensiunile altor tipuri de paleti care, se poate afirma fara a exagera, sustin marfurile de pe intreg Globul pe parcursul lor de-a lungul lantului de aprovizionare.
Cuprins
1. Dimensiunile europaletilor standard si greutatea tipica a unui europalet. Avantajele paletizarii marfurilor
2. Dimensiunile paletilor standard din lemn sau din alte materiale folositi in alte zone ale lumii in afara Europei
1. Dimensiunile europaletilor standard si greutatea tipica a unui europalet. Avantajele paletizarii marfurilor
Paletii sunt structuri de tip platforma, plate, care au rolul de a asigura suportul marfurilor pe perioada in care acestea sunt manipulate sau transportate dintr-un loc in altul. Forma plata si orizontala a paletilor este un avantaj pentru manipulare deoarece astfel, paletii goi sunt mai usor de stivuit si de depozitat ocupand un spatiu mai mic.
Ratiunea pentru care s-a ajuns la acest mod de suport al marfurilor consta pe de o parte in usurinta manipularii acestora cu transpaleti sau cu echipamente mai grele din gama motostivuitoarelor, iar pe de alta parte prin faptul ca stivuirea msrfurilor pe un palet si asigurarea acestora cu diverse solutii (folii, chingi, etc.) ocupa mai putin loc pe platforma unui camion existand chiar posibilitatea stivuirii daca natura marfurilor transportate permite acest lucru.
Paletii au aparut in tipul celui de-al Doilea Razboi Mondial cand nevoia de a transporta, manipula si depozita eficient si rapid o vasta cantitate de marfuri sub forma munitiilor, echipamentelor, hranei a condus la standardizarea partidelor de marfa sub aceasta forma. De atunci paletii au pus in mod efectiv stapanire pe lumea logistica, estimandu-se ca la acest moment exista in lume un numar de peste 500 de milioane de bucati sub diferite forme, dimensiuni si materiale constructive.
Standardul dimensional al paletilor in Europa este de 1200 mm lungime si 800 mm latime. Acesti paleti poarta denumirea de europaleti si sunt marcati, de regula, cu literele EUR sau EUR1. Greutatea unui europalet realizat din lemn este undeva la 25 de kilograme. Inaltimea standard a paletului este de 14,4 cm permitand astfel intrarea furcilor unui stivuitor manual sau motorizat in vederea manipularii.
Greutatea maxima pe care o poate suporta paletul poate ajunge si la 2 tone in functie de rezistenta lemnului din care este construit. Principalul avantaj pe care il ofera europaletii este timpul foarte scurt in care un camion poate fi incarcat cu marfa paletizata, operatiunile de transport auto de marfa fiind astfel cu mult scurtate, timpii de asteptare la incarcare-descarcare fiind redusi la minim.
2. Dimensiunile paletilor standard din lemn sau din alte materiale folositi in alte zone ale lumii in afara Europei
Paletii pot fi fabricati dintr-o varietate de materiale, insa cei mai comuni sunt fabricati din lemn de diverse esente. Popularitatea lemnului ca material de fabricatie este data si de posibilitatea refolosirii si reciclarii acestui material care nu creaza probleme pentru mediul inconjurator.
Desigur, exista si varietati de europaleti sau de paleti non-euro care sunt fabricati din alte materiale, asa cum este cazul plasticului, aluminiului sau chiar al metalului atunci cand este nevoie sa sustina obiecte foarte grele.
In afara Europei dimensiunile paletilor pot varia in functie de regiunea Globului si de sistemul metric adoptate in diverse zone. Statele Unite ale Americii si Canada folsosesc in mod majoritar paleti cu dimensiuni de 1016 x 1219 mm, iar in statele din Asia paletii au, de cele mai multe ori, dimensiunea de 1200 x 1000 mm. Totusi, globalizare economiei conduce inevitabil la folosirea unor multiple satndarde de paleti pe intreaga planeta.
Asadar, paletii au un rol esential in domeniul transporturilor de marfuri, in mod special, si in domeniul logistic, in general, dimensiunile acestora fiind standardizate pentru reducerea timpului necesar manipularii marfurilor. Deocamdata nu exista o solutie mai eficace dacat folosirea marfurilor paletizate in industria de trasport rutier pentru rapiditatea operatiunilor.
Sursa foto: Pixabay.com