Remorca si semiremorca sunt vehicule utilitare care se folosesc la nivel global, in domeniul transporturilor, cu scopul de a transporta diverse incarcaturi. Cele doua vehicule se ataseaza de camioane sau alte vehicule de transport, insa ele prezinta si caracteristici care le fac sa se diferentieze.
Diferenta dintre remorca si semiremorca este una care se face la mai multe capitole, insa pentru buna intelegere a deosebirilor dintre cele doua vehicule, este important sa se analizeze in detaliu caracteristicile fiecaruia. Iata de ce sunt atat de utile in serviciile de transport remorca si semiremorca, dar si ce diferente exista intre ele.
Cuprins
Diferenta dintre remorca si semiremorca - avantaje si dezavantaje
Remorca si semiremorca - tipuri de marfuri pe care le pot transporta
1. Diferenta dintre remorca si semiremorca - avantaje si dezavantaje
Remorca - definitie, avantaje si dezavantaje
Remorca este un vehicul utilitar care se leaga de partea din spate a unui camion, tractor sau masini. Remorca este responsabila cu transportul intregii sale greutati si cea a incarcaturii din interior. Axa este atat in spatele, cat si in fata remorcii, iar legatura dintre ea si autovehicul este facuta prin carlig.
Avantaje remorca
Manevrabilitate - remorcile sunt usor de manevrat, deoarece sunt mici si relativ usoare. Se adapteaza foarte usor in spatii stramte si pe terenuri dificile;
Cost redus - remorcile sunt accesibile financiar, deci sunt populare si in randul proprietarilor de afaceri mici si persoanelor fizice;
Versatilitate - remorcile permit personalizarea in functie de nevoile individuale si sunt disponibile in diverse dimensiuni si configuratii.
Dezavantaje remorca
Capacitate redusa de incarcare - comparativ cu semiremorca, o remorca are capacitatea de incarcare mai mica.
Semiremorca - definitie, avantaje si dezavantaje
Semiremorca este un vehicul care deserveste acelorasi scopuri precum remorca, insa este cuplat la a cincea roata a autovehiculului care o tracteaza. Legatura dintre autovehicul si semiremorca se face printr-un pivot. Autoehiculul preia 30% din greutatea incarcaturii si a semiremorcii, in timp ce remorca raspunde de 70% din acestea.
Avantaje semiremorca
Capacitate mare de incarcare - semiremorca poate sa suporte incarcaturi mult mai mari decat cele pe care le suporta o remorca simpla;
Eficienta - folosirea semiremorcilor in transportul de marfuri aduce beneficii de ordinul costurilor, deoarece intr-o singura cursa poate fi transportata o cantitate foarte mare de bunuri;
Stabilitate - semiremorca are sistem de roti duble si suspensie, ceea ce garanteaza stabilitate mare pe sosea.
Dezavantaje semiremorca
Manevrabilitate mai mica - comparativ cu remorca, semiremorca este mai dificil de manevrat in spatii inguste si pe terenuri grele;
Cost ridicat - semiremorca presupune o investitie initiala mult mai mare decat o remorca, deci nu este potrivita pentru persoanele fizice si proprietarii de afaceri mici.
Atat in activitatea de transport international, cat si in cea de transport national, LaMaritec.ro apeleaza la vehicule performante, care garanteaza deplasarea marfurilor in cele mai bune conditii de siguranta. Din acest punct de vedere, semiremorca joaca un rol esential.
In continuare, iti vom prezenta tipurile de marfuri care pot fi transportate cu remorca, respectiv cu semiremorca. Acest criteriu este unul foarte important de diferentiere, deoarece este cel cu cel mai mare impact la nivel practic.
2. Remorca si semiremorca - tipuri de marfuri pe care le pot transporta
Diferenta dintre remorca si semiremorca poate fi observata cel mai usor atunci cand sunt comparate tipurile de marfuri pe care le pot transporta in siguranta cele doua vehicule.
Tipuri de marfuri transportabile cu remorca
materiale de constructii - se pot transporta grinzi, scanduri, ciment, caramizi etc.
echipamente agricole - pot fi mutate caramizi, scanduri, grinzi, ciment etc.
mobilier - este vorba despre mobilierul de dimensiuni medii.
gunoi si deseuri - gunoiul rezultat din constructii sau curatenie poate fi transportat cu remorca.
barci si alte vehicule recreative - atat timp cat au dimensiuni reduse.
Tipuri de marfuri transportabile cu semiremorca
marfuri generale - semiremorca poate transporta produse alimentare, echipamente industriale, electronice etc.
produse perisabile - semiremorca este folosita in activitatea de transport frigorific, pentru deplasarea carnurilor, produselor lactate, a celor congelate etc.
produse chimice si lichide - semiremorcile tip cisterna pot transporta lichide si substante chimice, precum gaze sau produse petroliere;
materiale de constructii grele - grinzile de otel, stalpii mari si betonul prefabricat pot fi transportate cu semiremorca;
echipamente mari - tot cu semiremorca se deplaseaza si autovehiculele, utilajele grele si echipamentele industriale mari.
Asadar, remorcile sunt potrivite pentru marfurile mai mici, insa pot sa faciliteze transportul unor bunuri foarte variate. De partea cealalta, semiremorca este solutia ideala pentru transporturile de marfuri comerciale si industriale, pe distante mari, precum cele oferite oferite de LaMaritec.ro
In concluzie, atat remorcile cat si semiremorcile au caracteristici care le fac sa fie diferite, insa ambele sunt foarte importante. Atat remorca, cat si semiremorca sunt esentiale in serviciile de transport, iar alegerea solutiei optime se face in functie de natura marfurilor, distanta de transport si cerintele de manipulare.
Sursa foto: Unsplash.com