Marfurile periculoase sunt materiale sau articole cu proprietati periculoase care, daca nu sunt controlate corespunzator, prezinta un potential pericol pentru sanatatea si siguranta umana, infrastructuri si/sau mijloace de transport ale acestora. Vei afla din acest articol ce presupune acest tip de marfuri, care este clasificarea oficiala a marfurilor periculoase, precum si alte informatii importante pentru transportul acestora.
Cuprins:
1. Clasificarea marfurilor periculoase – ce trebuie sa stii despre transportul acestor materiale?
2. Care sunt clasele de marfuri periculoase?
3. Ce trebuie sa stii despre transportul marfurilor periculoase?
1. Clasificarea marfurilor periculoase – ce trebuie sa stii despre transportul acestor materiale?
Marfurile periculoase, adesea recunoscute ca materiale periculoase, pot fi substante chimice pure, amestecuri de substante, produse manufacturate sau articole care pot prezenta un risc pentru oameni, animale sau mediu daca nu sunt manipulate corespunzator in timpul utilizarii sau transportului.
Transportul marfurilor periculoase se efectueaza pe cale rutiera, feroviara, pe cai navigabile interioare, maritim sau aerian. Reglementarile acestui tip de transport au ca scop prevenirea riscurilor pentru oameni si mediu, pe langa alte reglementari, precum cele care vizeaza protejarea lucratorilor sau a consumatorilor.
Orice transportator este obligat sa cunoasca reglementarile existente prin acorduri internationale, precum si prin directii legislative nationale si europene. Astfel, reglementarile ONU utilizeaza un sistem de clasificare in care fiecare substanta sau material periculos este atribuit unei clase, in functie de natura pericolului pe care il prezinta. Exista 9 categorii, dintre care unele sunt subdivizate.
2. Care sunt clasele de marfuri periculoase?
Transportul intern si international rutier al marfurilor periculoase se desfasoara in conformitate cu Acordul referitor la transportul rutier international al marfurilor periculoase, cunoscut sub denumirea de transport clasa ADR.
Cele 9 clase de marfuri periculoase sunt:
Clasa 1 – Materiale si obiecte explozive
Clasa 2 – Gaz
Clasa 3 – Lichide inflamabile (materiale lichide si obiecte care contin astfel de substante, avand un punct de aprindere mai mic de 60°C precum si substante lichide explozive desensibilizate)
Clasa 4.1 – Solide inflamabile, substante si substante autoreactive explozivi solidi desensibilizati
Clasa 4.2 – Materiale supuse aprinderii spontane
Clasa 4.3 – Substante care emit gaze inflamabile, in contact cu apa
Clasa 5.1 – Substante oxidante
Clasa 5.2 – Peroxizi organici
Clasa 6.1 – Materiale toxice
Clasa 6.2 – Substante infectioase
Clasa 7 – Materiale radioactive
Clasa 8 – Materiale corozive
Clasa 9 – Diverse substante si materiale periculoase
3. Ce trebuie sa stii despre transportul marfurilor periculoase?
Atunci cand firma de transport are servicii de transport de clasa ADR, este important de stiut ca este nevoie de documente specifice, de soferi responsabili si bine pregatiti, precum si de camioane adecvate fiecarui tip de marfa.
In Romania, Autoritatea Rutiera Romana este cea care reglementeaza felul in care se face ambalarea marfurilor periculoase si marcarea ambalajelor pentru transportul in siguranta a acestor marfuri mentionate anterior. Astfel, ARR va emite o licenta de transport si/sau licenta de executie pentru vehiculele utilizate la transportul marfurilor periculoase.
De asemenea, va fi nevoie si de un certificat de agreere pentru vehiculul care transporta marfa. Acesta este emis de Registrul Auto Roman.
In vederea semnalizarii transportului de marfa periculoasa, pentru soferi este necesar certificatul de pregatire profesionala eliberat de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea Rutiera Romana.
Transportul de marfuri periculoase nu presupune doar respectarea tuturor reglementarilor in vigoare, dar si o responsabilitate personala si profesionala pentru a mentine in siguranta atat oamenii din jur, cat si mediul inconjurator.
Sursa foto: Unsplash.com.