In cazul în care esti in cautarea unei firme ce presteaza servicii de transport international, cu ajutorul careia sa potii trimite colete peste granitele tarii sau doar esti curios si vrei sa afli prin cate reglementari poate trecere marfa in transport, precum si lista de acte, care este necesara soferului la granitele tarilor de tranzit, ai venit in locul potrivit.
Cuprins
Documentele necesare pentru transportul de marfa international
1.1. Ce acte trebuie sa aiba un sofer pentru transportul international de marfa? - Documentele soferului
1.2. Ce acte sunt necesare pentru transportul international de marfuri? - Documentele marfii
Ce tip de transport sa alegi in functie de tipul de marfa pe care vrei sa-l transporti?
1. Documentele necesare pentru transportul de marfa international
Orice sofer indiferent de gradul de experienta este nevoit sa cunoasca codul rutier, impreuna cu toate noile sale schimbari. Se aduga reglementari destul de des, iar soferii nu au de ales decat sa se conformeze. Acest fapt este si mai important cand vine vorba de transportul international de marfa, la vama controlandu-se mereu actele necesare.
Nu conteaza nici firma, nici ruta aleasa, deoarece orice firma care se ocupa cu transportul de marfa trebuie sa fie licentiata de catre ARR, Autoritatea Auto Romana. Acestia inmaneaza firmei o licenta de transport, valabila pe o perioada de 5 ani, care trebuie tinuta in original la sediul companiei. Soferilor li se elibereaza de la ARR o copie, care dovedeste atestarea companiei de catre Autoritatea Auto Romana.
Sunt multe documente de care un sofer trebuie sa tina cont. Pentru a fi mai usor, aceste acte se impart in: cele ce-l vizeaza pe sofer si cele pentru marfa. Neprezentarea tuturor actelor corespunzatoare atrage dupa ea imposibilitatea de a traversa granita. Asadar, presiunea resimtita de soferi este destul de mare.
1.1. Ce acte trebuie sa aiba un sofer pentru transportul international de marfa? - Documentele soferului
Transportul de marfuri este foarte reglementat si strict, in orice tara la vama fiind cozi interminabile de tiruri care asteapta sa fie verficate. Este imperativ ca soferul sa fie informat de noile legi ce pot aparea in tarile pe care le tranziteaza.
Soferul trebuie sa dovedeasca la granite ca este atestat pentru a face transport si autovehiculul lui a trecut toate testele de inspectie. Acest fapt se realizeaza numai prin prezentarea unor serii de acte ce-l vizeaza pe el, dar in acelasi timp arata politistilor de frontiera daca masina se conformeaza standardelor pentru transportul de marfuri.
Asadar, actele ce atesta trecerea soferului, dar si starea buna a masinii sunt urmatoarele:
Act de identitate
Permis de conducere valabil pentru tipul de masina condusa de catre sofer
Legitimatia eliberata de Autoritatea Rutiera Romana, in care se gasesc numele complet al soferului numarul contractului de munca si vizele semestriale
Talonul masinii
Certificatul de ITP
Daca este cazul:
Cartea de identitate a vehiculului
Certificatul international de inspectie tehnica
Foaia de parcurs, in cazul in care autovehiculul condus de catre sofer, care se incadreaza in tipul de transport agabaritic, adica depaseste limita maxima de 3,5 tone.
In plus, daca traficul de marfa se face in afara Uniunii Europene, atunci soferul mai are de prezentat autorizartia de transport international pentru tarile tranzitate.
1.2. Ce acte sunt necesare pentru transportul international de marfuri? - Documentele marfii
Pentru marfa, soferii scapa mai usor fiind nevoiti sa prezinte doar 2 documente:
Scrisoarea CMR de transport unde sunt specificate toate datele legate de marfa, transportor, expeditor si destinatar;
Avizul de insotire a marfii.
2. Ce tip de transport sa alegi in functie de tipul de marfa pe care vrei sa-l transporti?
Exista mai multe tipuri de transport de marfa, de unde tu ca si client poti alege. Acestea se impart in:
Transportul in regim de grupaj - acest tip de transport se refera la transportul de marfuri colectiv. Pentru a simplifica, transportul grupaj este transportul comun cu alte firme, fiecare avand o cantitate mai mica ce trebuie dusa dintr-un punct in altul.
Transportul frigorific - dupa cum sugereaza si numele, acest tip de transport, transportul frigorific, se ocupa cu marfa ce trebuie tinuta la o anumita temperatura. De obicei, in acest fel se transporta produsele de tip alimentar.
Transportul de marfuri periculoase - acest tip de transport, cunoscut si sub numele de transport clasa ADR, cuprinde toate marfurile ce ar putea reprezenta un pericol pentru ceilalti participanti la trafic. Pentru acest transport de marfa, soferul trebuie sa prezinte la vama un document special.
In concluzie, transportul de marfuri este extrem de reglementat si pe umerii soferilor este pusa foarte multa responsabilitate. Toate aceste documente trebuie prezentate la toate vamile din tarile tranzitate.
Sursa foto: Unsplash.com