Comertul international a crescut foarte mult in ultimele cateva decenii, iar alimentele calatoresc in orice colt al lumii prin intermediul mijloacelor de transport eficiente. Dar, pentru a garanta siguranta si calitatea produselor, transportul alimentelor trebuie sa respecte o serie de conditii, norme si practici in aceasta privinta. Transportul alimentelor reprezinta procesul prin care produsele alimentare sunt mutate catre diferite destinatii, de regula de la producatori la consumatori. Iata care sunt principalele norme privind depozitarea si transportul alimentelor, plus alte informatii utile ce vizeaza acest domeniu.
Cuprins:
Transportul de alimente - de ce este necesara impunerea unor norme in acest domeniu?
Transportul produselor alimentare - principalele recomandari si norme
1. Transportul de alimente - de ce este necesara impunerea unor norme in acest domeniu?
Produsele alimentare au calatorit intotdeauna pentru a fi vandute departe de locul de productie, mai ales atunci cand acestea nu pot fi realizate la nivel local. Alegerea mijlocului de transport potrivit depinde de mai multi factori printre care se numara si costul, distanta care trebuie parcursa sau tipul de aliment transportat.
Produsele alimentare au o durata de viata diferita, in functie de articolele care urmeaza sa fie livrate. Pastrarea alimentelor sigure, proaspete si de cea mai buna calitate este cruciala in transportul de marfuri. Respectarea normelor privind depozitarea si transportul alimentelor este un lucru deosebit de important pentru orice firma care:
Isi doreste sa isi mentina credibilitatea in ceea ce priveste respectarea standardelor alimentare;
Este interesata sa respecte standardele de transport pentru a evita contaminarea alimentelor;
Isi doreste sa livreze bunuri in orice parte a lumii in timp util si in siguranta.
Asadar, transportul de alimente trebuie sa mentina anumite standarde de calitate si sa respecte un calendar stabilit pentru a preveni contaminarea alimentelor, in special a produselor usor perisabile, precum fructe, legume sau carne. Toti proprietarii de afaceri trebuie sa fie constienti de cerintele privind transportul alimentelor, pe care trebuie sa le aplice in afacerile lor.
In acest sens, cel mai important lucru este verificarea vehiculelor utilizate pentru a transporta alimente. Acestea trebuie sa fie proiectate corespunzator pentru a asigura mentinerea in bune conditii a produselor pe durata deplasarii. Intretinerea corespunzatoare a autoturismelor este si ea importanta pentru a evita eventualele intarzieri de transport in cazul produselor alimentare sensibile sau perisabile. Masinile de transport trebuie pastrate in stare perfecta de functionare tehnica, dar si in conditii excelente de curatenie, prin spalarea si dezinfectarea in urma fiecarui transport.
2. Transportul produselor alimentare - principalele recomandari si norme
Indiferent ca este vorba de transport international de marfuri sau de transport national, cunoasterea celor mai bune practici si norme ajuta organizatiile sa se asigure ca alimentele lor sunt de calitate si ca nu pun in pericol sanatatea umana. Transportul alimentelor se realizeaza in functie de perisabilitatea produselor, doar prin mijloace autorizate, care sa garanteze mentinerea caracteristicilor nutritive ale acestora. Iata cateva conditii esentiale care trebuie indeplinite:
Mijloacele de transport folosite trebuie sa ofere protectie impotriva prafului, a insectelor si rozatoarelor sau a altor posibilitati de contaminare;
Vehiculele de transport pentru alimente trebuie sa fie amenajate si dotate corespunzator, tinandu-se cont de natura produsului transportat.
Masinile de transport trebuie sa fie in stare perfecta de functionare pentru a evita intarzierile de livrare.
Produsele alimentare care se altereaza mai usor trebuie sa dispuna de un mijloc de transport frigorific, prevazut cu aparatura pentru controlul si inregistrarea temperaturii.
Transportul in cadrul aceleiasi localitati sau cel care are o durata mai mica de 4 ore se poate face prin intermediul mijloacelor de transport izoterme.
Transportul alimentelor perisabile se face in anumite conditii. Spre exemplu, carnea in carcasa trebuie sa fie transportata prin agatarea pe carlige din material inoxidabil.
In transporturi alimentelor, produsele vor fi insotite de documente care certifica faptul ca acestea au fost receptionate conform normelor in vigoare.
Producatorii sunt obligati sa asigure transportul alimentelor numai in vehicule autorizate;
Persoanele care se ocupa de transportul produselor alimentare care se altereaza usor sau de transportul painii trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara pe tot parcursul operatiunilor in care intra in contact direct cu alimentele.
Asadar, prin intermediul unor mijloace de transport eficiente, alimentele pot parcurge mii de kilometri pentru a fi livrate oriunde in lume. La prima vedere acest lucru pare foarte usor, dar in realitate implica o multime de riscuri daca transportul alimentelor nu este facut corespunzator si in conditii de siguranta maxima.
Sursa foto: unsplash.com.